Artikel i Expressen om Mats Svensson 2000 AB och PPM-granskaren

PPM-granskaren granskar tjänster för val av fonder i premiepensionen, PPM

PPM-granskaren (hemsida) har tidigare refererat till en gammal artikel i Expressen från 27 februari 2021 där Mats Svensson omnämns som PPM-proffset med 2,2 miljoner i värde i sin PPM (Premiepension). Idag har han ett värde på c:a 1,8 miljoner efter ett antal usla år med ett snitt på bara 2% per år de senaste 5 åren.

I Expressens nya artikel 1 mars 2024 tas PPM-granskarens arbete upp och man ger Mats Svensson en möjlighet att kommentera hur hans tjänst gått och angående anmälningarna om vilseledande marknadsföring. Det framgår även att Konsumentverket inlett ett nytt tillsynsärende med anledning av flera nya anmälningar 2024 med rubrik vilseledande marknadsföring:

– Vi har påpekat flera saker i vårt tillsynsbrev, men främst gäller det den 15-procentiga avkastningen. Som konsument har man inte haft möjlighet att ta del av den höga avkastningen som Mats Svensson haft, eftersom den till stor del beror på en stor uppgång innan tjänsten startades, säger Anna Gunnarsson, jurist på Konsumentverket.
– Jag menar att som konsument kan man uppfatta det som att följer man hans val så får man en avkastning på 15 procent. Men enligt vår beräkning har snittavkastningen sedan årsskiftet 2010/2011 varit cirka sex procent.
– Och de senaste fem åren har snittavkastningen legat på strax över två procent.
Konsumentverket har begärt att Mats Svensson ska redogöra för vilka åtgärder han ska vidta med anledning av påpekandena.
Därefter tar verket ställning till om/hur man ska gå vidare.

Det nya tillsynsärendet och de tidigare mot Mats Svensson 2000 AB finns att läsa (utan bilagor) via denna länk

Det där med hans höga snittavkastning sedan start i hans privata sparande har varit Mats Svenssons bästa försäljningsargument och som vilselett kunderna att tro att de kan få en mycket hög avkastning genom att följa hans fondval. Men så har det inte sett ut alls i praktiken och det är bra att Konsumentverkets jurist äntligen förstått att detta är vilseledande marknadsföring. OBS att information som används i marknadsföringen mycket väl kan vara 100% sann, den kan ändå vara vilseledande om den får kunderna att tro något som inte är sant. Även avsaknad av relevant information som hur tjänsten har gått sedan start, jämfört med AP7 i detta fall, kan göra att marknadsföringen blir vilseledande. Mats säger enligt artikeln i Expressen:

– All information på hemsidan är korrekt och kan enligt min mening inte uppfattas som vilseledande.

Det spelar alltså ingen roll här om informationen på hemsidan är korrekt eller inte, den kan alltså ändå vara vilseledande om den gör att kunderna förleds att tro något som inte är sant. Kunden tror ju att man får en mycket hög avkastning genom att följa Mats Svenssons fondval men det stämmer ju inte i praktiken. Motsvarande marknadsföring görs även via mail, telemarketing, på Facebook, Instagram och i olika reklamfilmer där och på Youtube, så det är inte bara på hemsidan den typen av marknadsföring används.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen